Suasana Di Kota Kinabalu Sekitar PKPP Julai 2020

I Love KK - foto:@siringkaki5

Suasana Di Kota Kinabalu Sabah Pada Julai 2020 - Kali ni saya nak bercerita pasal suasana persekitaran tempat-tempat menarik di Sabah di sekitar Kota Kinabalu selama kita berada dalam tempoh PKP hingga membawa ke PKPP. Sepanjang tempoh itu iaitu mulai 18 Mac 2020 kala PKP di perkuatkuasakan saya masih menetap di pusat bandar Kota Kinabalu sahaja. Belum bergerak ke tempat lain di sekitar negeri Sabah ni.

Semasa Perintah Kawalan Pergerakan dikuatkuasakan mulai 18 Mac 2020 tu seluruh pusat bandar Kota Kinabalu jadi 'lumpuh'. Langsung tiada orang berjalan-jalan. Tiada pelancong asing. Tiada pelancong tempatan. Kedai-kedai banyak tutup.

Pusat-pusat pelancongan dan ejen-ejen pelancongan pun banyak yang tutup. Saya sendiri yang bekerja dalam bidang pelancongan turut terasa kesannya. Ada beberapa syarikat pelancongan terpaksa menutup operasi dan terpaksa gulung tikar sebab tiada income langsung untuk membayar kos-kos sedia ada.

Kawan-kawan saya yang bekerja di syarikat pelancongan lain terpaksa jadi driver Grab, buat Food Panda, buat Grab Food delivery, buat online shop dan apply kerja baru sebab sudah dibuang kerja. Hidup perlu diteruskan.

Beberapa hari sebelum PKP di kuatkuasakan majikan di tempat saya bekerja sudah arahkan saya untuk ambil cuti tanpa gaji (CTG) kerana majikan sudah tidak mampu membayar gaji. Ini kerana syarikat tempat saya bekerja langsung tidak mempunyai pelanggan mulai awal Mac 2020. Untung yang ada hanya cukup untuk membayar sewa kedai, bayar Unifi dan bayar segala bil-bil asas seperti bil elektrik.

Kalau dulu sekitar 2017 gaji sebulan tak lari dari RM3,000 hingga RM4,000 ke atas. Setiap hari ada saja pelancong Korea Selatan dan pelancong China yang datang. Kawan-kawan saya yang bekerja sebagai tourist guide juga yang bekerja sebagai scuba diving instructor mendapat gaji yang tinggi dalam angka 4 ribu hingga 6 ribu sebulan kerana menerima jumlah pelancong yang ramai dalam kumpulan yang di bawa oleh mereka.

Kerja pelancongan ni memang besar gaji tapi kena sedia korbankan personal life - ini kerana anda akan turun bekerja setiap hari dan akan bekerja tiap-tiap hari selama 3 hingga 6 bulan tanpa cuti walau sehari.

Buat anda yang baru masuk ke blog ni, saya Shukry Abdullah. Sayalah orang yang menulis artikel-artikel di blog Tempat Menarik Di Sabah ni.

Sekarang saya bekerja sebagai seorang Webmaster di sebuah syarikat pelancongan di Kota Kinabalu. Saya bukan tour guide ya. Tugas hakiki saya adalah untuk memasarkan pakej-pakej pelancongan secara online. Saya tulis blog ni bukan sebab nak promote pakej pelancongan di tempat saya bekerja tapi sebab MINAT dan PASSION menulis mengenai tempat-tempat menarik di Sabah.

Bila tiba hari bekerja saya lebih banyak duduk di dalam office untuk buat kerja. Tugas hakiki saya adalah handle online booking dari website syarikat, maintain kandungan website syarikat dan buat pemasaran media sosial untuk promote pakej-pakej pelancongan di sekitar Kota Kinabalu dan di Semporna.

Blog ni saya dah tak ingat bila saya buka. Yang saya ingat masa tu saya bukak blog ni sebab minat nak menatip artikel blog mengenai tempat-tempat menarik di Sabah khsusnya di sekitar Kota Kinabablu, di sekitar Kundasang, di sekitar Semporna juga di sekitar daerah-daerah lain misalnya Sandakan, Kota Belud, Tenom dan Tambunan.

Kalau tengok di susunan artikel blog ni, artikel pertama saya adalah pada 29 September 2017. Masa tu hati terdetik nak bukak satu blog Tempat Menarik Di Sabah sebab menyedari kurangnya info-info pelancongan terkini mengenai tempat-tempat menarik di Sabah.

Jarang sebuah blog pelancongan di negeri Sabah yang ditulis oleh orang Sabah sendiri. Beberapa artikel lain yang ada di internet sekarang ni kebanyakannya di tulis oleh pelancong yang datang dari Semenanjung Malaysia juga dari negara Brunei Darussalam.

Menyedari hakikat itu saya rasa terpanggil untuk buat satu blog khusus untuk bercerita mengenai tempat-tempat menarik di Sabah.

Kebetulan saya juga bekerja full time di sebuah syarikat pelancongan tempatan di Kota Kinabalu. Saya MINAT bercakap dan bercerita mengenai tempat-tempat menarik di Sabah ni khususnya tempat-tempa yang saya dah pergi secara peribadi.

So tak adalah menulis dari sekadar teori saja, kan?

Saya kurang fasih menaip artikel di dalam Bahasa Inggeris tapi saya amat fasih menulis blog dalam Bahasa Melayu. Sebab itulah saya tulis blog ni dalam Bahasa Melayu sahaja supaya lebih mudah untuk saya sampaikan info.

Suasana Di Sabah Ketika PKPP Julai 2020


Orait jom kita masuk ke topik utama.

Pada saat artikel ni saya taip, beberapa syarikat pelancongan tempatan dah pun memulakan operasi mereka secara berperingkat. Syarikat pelancongan di tempat saya bekerja pun dah mula beroperasi seperti biasa - namun buat masa ini setiap pengunjung perlu patuh SOP (Standard Operation Procedure) dan setiap orang perlu di ambil suhu badan ketika sebelum memulakan aktiviti juga selepas selesai menjalankan aktiviti.

Jarak pun kena di jaga. Syarikat tempat saya bakerja ni adalah sebuah pusat penyelaman skuba (scuba diving center) di bawah lesen PADI. Setakat ni operasi harian lebih banyak di sertai oleh pelancong tempatan. Kalau kat sini lebih dikenali sebagai local tourists.

Kebanyakan pelancong tempatan datang dari Semenanjung Malaysia. Kebanyakannya dari negeri Selangor, Negeri Sembilan, Johor dan Melaka. Dari perbualan saya bersama mereka, nyatalah mereka datang ke sini selepas ada peluang setelah perancangan asal nak datang sekitar bulan Mac jadi tertangguh gara-gara PKP.

Jesselton Point - foto: @chiri_photos
Beberapa hari lalu saya juga ada ke Jesselton Point. Ni adalah kawasan jeti utama di pusat bandar Kota Kinabalu khusus untuk pelancong. Dari apa yang saya lihat kaunter tiket ke pulau-pulau di sekitar Kota Kinabalu seperti ke pulau Sapi, pulau Manukan, pulau Mamutik dah pun di buka untuk pengunjung.

Jesselton Point. foto: @mrswarqy84


Maknanya sesiapapun dah boleh ke pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu sekarang ni. Tapi ada had. Dalam satu bot cuma boleh muat dalam 10 hingga 12 orang sahaja.

Dari apa yang saya nampak trip ke pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu hanya rancak di awal pagi sahaja. Bot yang parking di kawasan jeti Jesselton Point pun masih amat sedikit lagi buat masa ni. Kedai-kedai cenderamata dan gerai-gerai makanan di Jesselton Point masih belum di buka kesemuanya.

Ketika saya ke jeti Jesselton Point dalam awal bulan Julai 2020, saya dapat lihat beberapa pelancong tempatan membeli tiket masuk untuk ke pulau Sapi. Kebanyakan pengunjung yang datang adalah family.

Ada beberapa anak-anak kecil. Nampaknya mereka mahu bercuti di Kota Kinabalu sebelum persekolahan di buka semula. Kebetulan tambang kapal terbang Air Asia pun murah. Hotel pun banyak murah.

Inilah kali pertama jeti Jesselton Point sunyi dari pelancong. Biasanya tiap pagi apabila saya ke Jesselton Point setiap jam 9 pagi untuk berjumpa dengan rakan-rakan sekerja kawasan jeti Jesselton Point akan sentiasa sesak dengan ramai orang.

Kat situlah boleh nampak awek-awek Korea yang cantik-cantik dan slim-slim, juga nampak oppa Korea yang tinggi dan hensem-hensem belaka. Sekarang dalam bulan Julai 2020 semua tu dah tak ada. Semoga situasi ni kembali seperti dulu. Kota Kinabalu yang dahulunya destinasi popular di kalangan pelancong Korea Selatan kini jadi sunyi sepi.

Tambang bot ke pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu pun dah jadi murah berbanding tambang bot biasa. Sebabnya memang dah tak ramai orang yang nak ke pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu sekarang ni. Kalau ada pun dalam bilangan yang sedikit sahaja.

Masuk ke jam 10 pagi suasana jeti Jesselton Point dah mulai lengang. Dah tak ramai pengunjung. Suasana hanya akan kembali rancak apabila feri dari Labuan mulai sampai. Time tu lah baru nampak ada ramai orang di sekitar jeti Jesselton Point dalam 20-30 orang.

Shopping Mall Sekitar Kota Kinabalu Dah Dibuka Sepenuhnya


Beberapa hari lepas saya sempat berjalan-jalan ke beberapa shopping mall di sekitar Kota Kinabalu, Sabah. Pertama sekali saya ke Imago. Suasana di sekitar bahagian dalam Imago shopping mall pun dah start ramai macam biasa.

Syaratnya apabila nak masuk ke Imago ni kenalah check suhu badan terlebih dahulu. Kalau suhu 37.5 dah ke atas confirm pihak security akan tahan dan tak bagi masuk. Selepas Imago, saya ke Center Point Sabah. Hanya ada 4 pintu di buka untuk masuk ke Center Point Sabah.

suasana di basement floor Imago - lengang! foto: @sfazly


Macam di Imago juga. Apabila nak masuk ke Center Point Sabah ni kenalah check suhu badan terlebih dahulu. Setiap kedai dalam bangunan shopping mall tu kena tulis nama dan check suhu badan.

Selepas Center Point, saya jalan-jalan pula ke KK Plaza, Karamunsing Complex, 1Borneo Hypermall dan Suria Sabah shopping mall. Masa tu pengunjung tak ramai sebab saya masuk pada hari bekerja.

Laluan masuk ke Center Point Sabah. foto:@siringkaki5


Dari pemerhatian umum saya boleh katakan bahawa suasana di shopping mall sekitar Kota Kinabalu dah kembali normal. Setiap pengunjung wajib pakai face mask apabila berada di dalam shopping mall. Ada anggota keselamatan membuat rondaan kerap di setiap tingkat dalam shopping mall bagi memastikan pengunjung patuh pada arahan memakai penutup muka.

Food court di kesemua shopping mall di sekitar Kota Kinabalu pun dah di buka sepenuhnya. Cuma kalau untuk 1 meja tu tak boleh duduk 4 orang. Hanya 2 orang dibenarkan untuk 1 meja. Kalau untuk meja bulat pula, kena duduk berjarak. Tak boleh duduk rapat.

Disebabkan hal tu ada beberapa pengunjung food court terpaksa berdiri menunggu orang lain habis makan baru boleh duduk. Terpaksalah tunggu ada meja kosong baru boleh duduk dan pesan makanan. Itulah yang terjadi sekarang ni.

Saya akan bercakap lagi di artikel lain ya.. Jumpa di sana.

Sewa Motor Kota Kinabalu Sabah


Tempat Terbaik Nak Cari Sewa Motor Atau Motorbike Rental Semasa Di KK - Sebenarnya kalau datang ke Kota Kinabalu, anda boleh menyewa motor sama ada motorsikal gear manual ataupun motor skuter (scoother, motorsikal gear automatik). Bagi yang kurang tahu skuter ni apa benda, skuter adalah motorsikal gear automatik.

12 Faktor Menarik Jesselton Point

empat-Menarik-Di-Sabah-Jesselton-Point-1-9
foto oleh @augustinejumat

Tempat menarik di Sabah - Jesselton Point.Tatkala terbaca perkataan "Jesselton" tu macam perasan pula nama tu macam nama Inggeris, kan? Sebenarnya YA. Tu adalah perkataan dalam bahasa Inggeris. Panjang ceritanya. Tapi kami akan huraikan dalam artikel ni.

Kenapa Pelancong China Suka Kota Kinabalu


10 Sebab Kenapa pelancong China Suka Bercuti Di Kota Kinabalu | Kota Kinabalu bukanlah nama yang asing bagi mereka yang suka melancong. Kota Kinabalu atau KK lebih dikenali kerana Gunung Kinabalu yang terletak 90 kilometer dari pusat bandarnya.

Polumpung Melangkap

Kota-Kinabalu-Travel-Blog-Guide-Tips-0-1-10-1080x809

Kota Kinabalu Travel - Spending the day at Polumpung Melangkap View Camp Site. This beautiful place is about 2 hours drive from Kota Kinabalu city center.

Because of a lot of sharing in social media, this place becomes popular among city crowd as weekend getaway with family and friends since 2016.

Polumpung Melangkap View Camp Site has dedicated empty ground with small river next to it. You can have a bath in the water for some relaxation. You can also cooking dinner meal in BBQ style. When you wake up in the morning in the next day, this is the beautiful view you will see like in picture below.

Kota-Kinabalu-Travel-Blog-Guide-Tips-0-1-5-

#tempatmenarikdisabah

Labels: Polumpung Melangkap View Camping Site, Kota Kinabalu,

Rooftop Hilton KK


Percutian Ke Sabah - Rooftop Poolside Bar Di Hilton Kota Kinabalu (KK). Bagi yang meminati percutian santai di kolam renang berkonsep open rooftop bolehlah pergi ke hotel Hilton Kota Kinabalu yang terletak bersebelahan Star City serta berdepan dengan hotel Cititel. Hilton Kota Kinabalu baru sahaja membuka Rooftop Poolside Bar & Grill kepada umum sekitar penghujung tahun 2017 khusus buat pengunjung hotel beserta tetamu mereka. Dari sini boleh nampak pemandangan senja sekitar bandaraya Kota Kinabalu.
- #PercutianKeSabah

Mengayau Dari Atas

Percutian-Ke-Sabah-0-1-5-640x480

Percutian Ke Sabah - Tanjung Simpang Mengayau Dari Pandangan Atas. Inilah dia rupa Tanjung Simpang Mengayau atau The Tip Of Borneo (hujung paling atas kepulauan Borneo) tatkala diambil dari kamera drone dalam jarak beberapa puluh meter dari aras tanah. Korang boleh nampak gambar tugu bulat The Tip Of Borneo macam rupa titik sahaja. Perjalanan ke sini dari pusat bandar Kota Kinabalu lebih kurang dalam tiga jam. Kalau nak bermalam dekat sini ada banyak homestay dan cabin di kawasan berhampiran. Gambar oleh jordanfoocy
- #PercutianKeSabah

Mantanani Seluas Mata Memandang

Percutian-Ke-Sabah-Pantai-Pulau-Mantanani-0-1-16

Percutian Ke Sabah - Pantai Mantanani Dan Laut Biru Seluas Mata Memandang | Inilah dia view dari pantai Mantanani yang memiliki laut jernih membiru seluas mata memandang. Patutlah orang yang dah pernah pergi ke pantai Pulau Mantanani kata pulau ni The Maldives Of Kota Belud atau The Maldives Of Sabah sebab pemandangan pantai Mantanani memang cantik secantik pemandangan pantai-pantai eksotik kat pulau Maldives.

Pantai Mantanani landai dan panjang, tiada sebarang sampah, amat jernih, amat bersih dan korang boleh nampak dasar laut sehingga 7 meter dari paras permukaan air laut bahkan sehingga 9 meter dari aras air laut kala cuaca cerah. Ini syurga bagi penggemar snorkeling juga scuba diving!.

Yang bestnya kat sini tak ramai pengunjung tak macam pantai Pulau Sapi atau pantai Pulau Manukan kat Kota Kinabalu. Pantai pulau Mantanani sunyi dan amat tenang di waktu pagi mahupun petang. Macam bercuti kat private island kalau di sana.

Rajin-rajinlah datang semula ke blog Tempat Menarik Di Sabah untuk entri-entri terkini.

Minum Pagi Berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu

Percutian-Ke-Sabah-Blog-Polumpung-Melangkap-Kota-Belud-0-1-2-

Percutian Ke Sabah - Minum Pagi Berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu . Awesome betul pemandangan dalam gambar ni - minum secawan sambil berlatarbelakangkan Gunung Kinabalu. View macam dalam gambar ni korang boleh nampak bila camping kat Polumpung Melangkap View Camp Site (PMVCS) yang terletak di Kota Belud, Sabah. Kalau pagi boleh nampak view macam gambar ni. Kat dalam Facebook korang boleh jumpa page PMVCS dan ada banyak gambar-gambar best kat sana yang di share oleh pengunjung yang pernah pergi ke sana. Kalau kat Instagram, diorang gunakan nama "new_officialpmvcs". Foto oleh rafidaharismail
- #PercutianKeSabah


Berjalan Dalam Kabus

Percutian-Ke-Sabah-Blog-Kundasang-0-1-1

Percutian Ke Sabah - Berjalan Dalam Kabus. Cantik kan gambar ni? Macam bukan kat Sabah. Macam tapi kat area lain di luar Malaysia sebab ada pokok Pine dan kabus tebal sampai macam berjalan dalam hujan tapi sebenarnya bukan hujan.

Yang sebenarnya gambar ni di ambil di Sabah iaitu di Perkasa Hotel, Kundasang. Kalau korang lalu kat bulatan pekan Kundasang yang ada tugu sayur kubis panjang tegak berdiri ke atas tu then simpang ke Perkasa Hotel memang kat situ - cuma perlu drive ke atas sampai ke puncak.

Kat puncak tu lah korang akan jumpa Perkasa Hotel iaitu hotel legend yakni kira hotel terawal didirikan di Kundasang sebelum adanya bermacam homestay, cabin juga resort lain di Kundasang.

Area depan Perkasa Hotel ni terdapat jambatan gantung macam yang korang nampak dalam gambar. Ini bukan Canopy Walk yang ada kat Poring. Kalau sebelah pagi korang boleh nampak pemandangan Gunung Kinabalu dari Perkasa Hotel. Foto oleh jacklynjim

Nampak Penyu Time Snorkeling Di Pulau Timba Timba

Percutian-Ke-Sabah-Timba-Timba-1-0-5-640x640

Percutian Ke Sabah - Berenang Dengan Penyu Semasa Snorkeling Di Pulau Timba Timba .  Bestnya dapat berenang dengan penyu! Mesti korang jeles tengok gambar ni terutama bagi yang selalu snorkeling.

Gambar ni diambil ketika snorkeling di pulau Timba Timba, salah satu pulau yang terdapat di daerah Semporna. Kat Semporna ada 49 buah pulau kesemuanya dan pulau Timba Timba merupakan salah satu daripada 49 pulau tersebut.

Semporna merupakan satu-satunya daerah di Sabah yang mempunyai dua taman marin iaitu Taman Marin Tun Sakaran dan Taman Marin Sipadan. Inilah keunikan utama Semporna berbanding Kota Kinabalu.

Pulau Timba Timba terkenal dengan aktiviti snorkeling, freediving dan aktiviti scuba diving. Orang datang ke sini semata-mata nak buat 3 aktiviti tu saja! Semasa gambar ni di ambil, penyu tu tengah berehat-rehat di dasar laut kemudian berenang ke arah lain tatkala terlihat ada manusia mengampiri.

Pemandangan dasar laut pulau Timba Timba amat cantik dan airnya pun amat bersih serta amat jernih macam yang korang nampak dalam gambar. Batu karang dan terumbu kat pulau Timba Timba memang cantik dan masih fresh.

Kalau snorkeling kat sini memang tak puas kalau cuma sekali. Mesti teringin nak snorkeling berkali-kali semata-mata nak tengok keindahan dasar lautnya. Snorkeling kat Timba Timba amat berbeza sekali dengan snorkeling di pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu kerana di sana terumbu karang sudah rosak (disebabkan oleh bilangan pelancong yang amat ramai) namun di Timba Timba terumbu karang dan dasar lautnya masih fresh serta masih tidak terusik langsung.

Okeh. Tak nak cerita panjang. Nikmati gambar-gambar aktiviti snorkeling di pulau Timba Timba yang diambil oleh elvisloong semasa bercuti di sana.

Percutian-Ke-Sabah-Timba-Timba-1-0-3-640x640

Percutian-Ke-Sabah-Timba-Timba-1-0-1-640x640

Percutian-Ke-Sabah-Timba-Timba-1-0-2-640x640

Percutian-Ke-Sabah-Timba-Timba-1-0-4-640x640


Datanglah lagi ke blog Tempat Menarik Di Sabah untuk lihat entri terkini.

Fat Choi Resort Tenom

Percutian-Ke-Sabah-Tenom-1-0-2-640x479

Percutian Ke Sabah - Trip Ke Fat Choi Resort Tenom.  Kalau korang datang ke Tenom, bolehlah pergi ke Fat Choi Resort atau lebih dikenali sebagai Fatt Choi Coffee Cabin.



Kat sini pemandangannya sungguh cantik terutama pada sebelah awal pagi dan waktu petang sekitar jam 5 ke atas.. Macam yang korang nampak dalam gambar ka atas tu.

Boleh menikmati kopi Tenom di hidang segar sambil menikmati pemandangan bukit-bukau yang menyejukkan mata. Duduk kat sini memang tenang apatah lagi apabila duduk-duduk bersantai di waktu petang. Sunset kat sni memang cantik. Gambar oleh borneo.beautiful dan Ceilly Fifiy.
- #PercutianKeSabah





Tugu Ikonik Tenom

Percutian-Ke-Sabah-Tenom-1-0-1-640x640

Percutian Ke Sabah - Tugu Ikonik Tenom . Abang kita bergambar di tugu ikonik daerah Tenom yang terletak berhampiran Kampung Paal. Daerah Tenom terletak di bahagian selatan Kota Kinabalu dan mengambil masa lebih kurang dalam 3 ke 5 jam perjalanan bergantung kepada keadaan cuaca.

Apa yang istimewa di Tenom? Suasana hutan menghijau, air sungai yang sejuk dan pemandangan alam semulajadi nan hening berbukit-bukau yang menyejukkan mata sesuai dengan suasana kampung. Penduduk di sini kebanyakannya masih bertani, berladang dan berkebun. Mereka menjadikan pertanian sebagai sumber ekonomi utama.

Majoriti daripada penduduk Tenom beragama Kristian (Murut, Kadazan, Dusun), Buddha (kaum Cina) namun ada juga yang beragama Islam. Kebanyakan penduduk dari Semenanjung Malaysia yang menetap di Tenom yang datang ke sini bekerja dalam sektor kerajaan seperti pendidikan, anggota keselamatan (polis, tentera) dan kesihatan (hospital, klinik ibu dan anak).

Sungai Padas yang terkenal dengan aktiviti white water rafting (gred 3 dan gred 4) juga terletak di Tenom. Kalau dah pass white water rafting gred 1 dan gred 2 di sungai Kiulu bolehlah cuba aktiviti yang lebih thrill di sungai Padas pula. Gambar oleh caap_takashige.

37 Gambar Puncak Bukit Tirig

Percutian-Ke-Sabah-Blog-Bukit-Tirig-Hill-Telipok-Kota-Kinabalu-1-35-640x800

Percutian Ke Sabah - Gambar Puncak Bukit Tirig Yang Cantik Pemandangannya. Bukit Tirig merupakan salah satu daripada 10 buah bukit yang merupakan desitinasi wajib buat hikers dan pendaki-pendaki bukit aktif di sekitar Kota Kinabalu.

Kalau dulu Bukit Tirig cuma sekadar menjadi tempat untuk hikers dan forest runners tapi kini Bukit Tirig sudah berubah menjadi sebuah destinasi pelancongan menarik buat mereka yang merancang untuk menikmati percutian ala-ala outdoor ke Sabah.

Di Mana Lokasi Bukit Tirig


Pertama sekali, Bukit Tirig tidak terletakd di tengahh-tengah bandarya Kota Kinabalu ataupun di tengah-tengah hutan seperti dijangka oleh kebanyakan orang yang baru terdengar atau terbaca nama bukit ni. Ia terletak sekitar 40km dari pusat bandaraya Kota Kinabalu (KK) dan pintu masuk ke Bukit Tirig terletak berhampiran kawasan kampung didiami penduduk beragama Kristian

Lokasi sebenar Bukit Tirig adalah di Kampung Lapasan yang terletak di Telipok. Pintu masuk ke laluan hiking ke puncak Bukit Tirig terletak lebih kurang 10 minit dari jalan besar iaitu Jalan Telipok-Tuaran. Ini disertakan map kedudukan lokasi Bukit Tirig. Inilah dia peta yang menunjukkan di mana kedudukan lokasi Bukit Tirig.



 Peta ni sekadar untuk rujukan kerana ia bersaiz kecil. Kalau nak lihat lokasi Bukit Tirig dengan lebih tepat anda boleh cari di Google Maps ataupun aplikasi peta lain seperti Waze.

Anda boleh menjumpai pintu gerbang masuk ke laluan pendakian ke puncak Bukit Tirig berdekatan dengan Gereja St. Flora Catholic Church. Anda perlu jalan kaki sedikit lagi ke hadapan sehingga anda bertemu dengan starting point untuk hiking ke puncak Bukit Tirig.

Usah risau kerana orang kampung di sini peramah belaka. Mereka sudah biasa ditegur oleh pendaki-pendaki yang datang ke sini pada setiap hari. Jumlah pendaki ke puncak Bukit Tirig bertambah dua kali ganda pada hari Sabtu, hari Ahad juga pada hari cuti umum.

Apa Yang Special Di Bukit Tirig


1. Pemandangan dari atas puncak bukit yang sungguh awesome, sungguh menenangkan dan sungguh cantik. Berbaloi menikmatinya setelah berhempas pulas penat-penat memerah keringat mendaki ke puncak Bukit Tirig sebab view dari atas puncak bukit ni memang cantik terutama di waktu selepas Asar dalam jam 4:30 ke jam 6:15 mendekati waktu Maghrib. Anda kena ke sana sendiri dan rasai sendiri pengalaman hiking ke puncak kemudian lihatlah sendiri keindahan pemandangan dari atas puncak Bukit Tirig sepertimana yang anda lihat dalam gambar-gambar yang ada di dalam blog ini. Dari puncak Bukit Tirig anda boleh nampak Sungai Mengkabong, jambatan Sungai Mengkabong dan kawasan kampung dibawah bukit. Puncak Bukit Tirig setentang dengan satu lagi bukit lain yang popular di kalangan hikers iaitu Bukit Nulu Lapai yang terletak di kawasan KKIP (Kota Kinabalu Industrial Park)

2. Pendakian yang santai dan tidak sukar. Dari dari segi level, kadar kesukaran proses pendakian dari kaki bukit sehinggalah ke puncak Bukit Tirig adalah dalam level 'beginner'. Pendakian tidak sesukar mana tak macam mendaki Bukit Perahu yang sungguh mencabar atau mendaki Gunung Kinabalu. Jalan cuma mulai menjunam tinggi ke atas dan mulai condong ke atas dalam 40-45 darjah tatkala anda mendaki kawasan puncak manakala selebihnya santai dan landai sahaja. Apabila sampai ke kawasan puncak Bukit Tirig, anda akan dapati kawasan puncak adalah kawsan dan landai. Ada sebuah pokok di situ juga terdapat kerusi untuk berehat dibina oleh penduduk kampung. Turut kelihatan sebauh tayar besar berwarna hitam ditulis dengan perkataan "Tirig Hill" beserta bendera Sabah dan bendera Malaysia sebagai petanda bahawa itulah puncak Bukit Tirig.


Kenapa Bukit Ini Popular


Semuanya kerana Instagram dan Facebook. Semua juga kerana Bukit Tirig senang untuk didaki oleh pengunjung yang bukan hikers juga yang bukan fitness enthusiasts yang sekadar hanya mahu berjalan-jalan menikmati pemandangan dari atas puncak Bukit Tirig sambil mengongsikan pengalaman mereka kepada kawan-kawan di Facebook, Twitter juga Instagram.

Sudah ada ribuan orang berkongsi gambar-gambar semasa di puncak Bukit Tirig di akaun Facebook dan akaun Instagram masing-masing. Bukit Tirig popular kerana gambar view di puncak bukit ini banyak dikongsikan di media sosial lantas menjadi viral. Bukit Tirig unik kerana namanya yang ganjil sepertimana nama Bukit Nuluh Lapai.

Gambar-gambar Cantik Sekitar Puncak Bukit Tirig


Nah! Ini dia gambar-gambar cantik yang diambil sekitar kawasan puncak Bukit Tirig. Anda boleh lihat sendiri betapa cantiknya dan betapa indahnya pemandangan dari sini.

Gambar-gambr ni semua saya kecilkan sedikit dari saiz asal supaya senang loading juga supaya loadingnya laju ketika dibuka di smartphone ataupun desktop.

Sentuh (tap) atau klik gambar untuk imej yang lebih besar.