3 Tempat Terbaik Nak Sewa Motor Di Kota Kinabalu Sabah


Tempat Terbaik Nak Cari Sewa Motor Atau Motorbike Rental Semasa Di KK - Sebenarnya kalau datang ke Kota Kinabalu, anda boleh menyewa motor sama ada motorsikal gear manual ataupun motor skuter (scoother, motorsikal gear automatik).

Bagi yang kurang tahu skuter ni apa benda, skuter adalah motorsikal gear automatik.

Macam kereta juga. Ada kereta gear automatik. Ada kereta gear manual. Dua-dua pun kereta juga. Cuma yang berbeza adalah jenis gear. Begitulah keadaannya dengan motor.

Bagi yang travel sendirian atau travel berdua dengan si dia, sebenarnya jalan-jalan pakai motor sewa jauh lebih murah dari pakai kereta sewa.

Cuma tu sajalah, motor ni tiada bumbung. Risikonya adalah basah semasa hujan yang turun tiba-tiba tanpa dijangka.

Tapi kalau cuaca bagus, memang best rasanya jalan-jalan di area pusat bandar Kota Kinabalu kalau naik motor saja. Nak parking pun senang. Tak perlu masuk shopping mall pastu pusing-pusing 20 mini cari tempat parking.

Bagi yang dah biasa pakai motor, pasti akan lebih suka cari motor sewa kala bercuti di Kota Kinabalu. Senang nak bergerak ke mana-mana walaupun jem teruk. Pastu senang nak park kat mana-mana tanpa perlu bayar parking fee.

Apa Yang Besnya Pakai Motor Sewa Semasa Di Kota Kinabalu


Pertama sekali, kos rendah.

Macam yang kami katakan tadi. Harga sewa motor dalam sehari lebih murah berbanding harga sewa kereta dalam sehari.

Kalau sampai di Kota Kinabalu, kalau nak jalan pusing-pusing bandar misalnya dari 1Borneo sampai ke Lok Kawi Wildlife Park pastu anda cuma seorang atau berdua, bolehlah sewa motor saja.

Kalau travel secara berkumpulan misalnya 4 orang atau 6 orang, boleh sewa 2 atau 3 motor. Pastu travel sekitar pusat bandar Kota Kinabalu secara berkonvoi. Kan best camtu? Ia boleh mencipta satu kelainan. Tak taklah typical sangat asyik travel pakai kereta saja.

Kedua, perjalanan terasa lebih bebas.

Bebas sebab tidak sangkut dalam kesesakan lalulintas.

Kalau jalan-jalan naik motor, perjalanan terasa lebih bebas dan lebih adventurous. Cuma kena hati-hati. Jalan pakai motorsikal lebih terdedah kepada bahaya berbanding jalan naik kereta. Tapi kalau hati-hati semasa menunggang, pasti tidak ada apa-apa masalah timbul.

Apabila anda berada di Kota Kinabalu, jumlah kereta adalah lebih banyak dari jumlah motor. Begitu juga di area lain di Sabah misalnya di Sandakan, Tawau ataupun Semporna.

Mana Nak Cari Sewa Motor Murah Dan Bagus Semasa Di Kota Kinabalu


Aha. Sampailah kita ke topik utama.

Mana nak cari motor untuk disewa?

Mana nak sewa motor di Kota Kinabalu?

Tenang.. tenang.. kami dedahkan jawapannya. Sebelum menaip artikel ni kami sudah jalankan research dan sudah survey tempai terbaik nak sewa motor juga tempat nak cari motor sewa yang bagus dan yang paling OK.

Sebab, kadangkala kalau sewa motor tu murah, harga jadi murah disebabkan oleh motor yang sudah uzur. Biasanya seller tak akan bagitau tapi kita akan mulai tahu apabila motor mulai 'sesak nafas' dan tiba-tiba mengalami masalah di tengah-tengah jalan yang akhirnya menjadikan trip bercuti di KK pasti jadi tidak best.

So kami cuba dapatkan best solution untuk anda yang mencari informasi mengenai motor untuk di sewa kalau nak jalan-jalan sekitar Kota Kinabalu.

Sewa Motor Dari Go Go Sabah


Ni kedai bike rental atau kedai sewa motor paling 'legend' di Kota Kinabalu.

Sebabnya, Go Go Sabah adalah pelopor perniagaan kedai motor sewa kala peniaga lain sibuk memfokus kepada perniagaan kereta sewa untuk pelancong-pelancong juga pengunjung-pengujung yang datang ke Kota Kinabalu. GoGo Sabah bermula sebagai bike rental shop sekitar tahun 2010 sehingga ke hari ini (Januari 2019, kala entri ini kami tulis).

Berikut harga sewa motor di Kota Kinabalu Sabah dari GoGo Sabah kami klasifikasikan ikut jenis motor, model serta harga sewa mengikut tempoh hari.

MZ MOTORAD 125cc
Sewa 1 hari: RM46.
Sewa 2-6 hari: RM40 sehari.
Sewa 1 minggu: tiada.
Sewa 1 bulan: tiada.

YAMAHA EGO S 110cc or Similar (fully auto)
Sewa motor 1 hari: RM55
Sewa 2-6 hari - RM50 sehari.
Sewa 1 minggu: RM300
Sewa 1 bulan: RM800

YAMAHA 125cc or Similar (fully auto)
Sewa motor 1 hari: RM65
Sewa 2-6 hari - RM60 sehari.
Sewa 1 minggu: RM360
Sewa 1 bulan: RM900

DEMAK EX90 (semi auto)
Sewa motor 1 hari: RM65
Sewa 2-6 hari - RM60 sehari.
Sewa 1 minggu: RM360
Sewa 1 bulan: RM900

HONDA WAVE 110cc (semi auto) KICK START
Sewa motor 1 hari: RM65
Sewa 2-6 hari - RM60 sehari.
Sewa 1 minggu: RM360
Sewa 1 bulan: RM900

HONDA 125cc (semi auto)
Sewa motor 1 hari: RM65
Sewa 2-6 hari - RM60 sehari.
Sewa 1 minggu: RM360
Sewa 1 bulan: RM900

YAMAHA FZ150 (MANUAL)
Sewa motor 1 hari: RM65
Sewa 2-6 hari - RM60 sehari.
Sewa 1 minggu: RM360
Sewa 1 bulan: RM900

Syarat nak sewa motor dari GoGo Sabah:
  • Perlu deposit tunai RM300, akan dikembalikan setelah selesai tempoh penggunaan.
  • Setiap motor yang disewa didatangkan dengan 2 helmet.
  • Caj RM5 dikenakan untuk 1 helmet kalau nak tambah helmet.
  • Mesti ada lesen motor.
  • Penyewa hendaklah memberi 1 salinan kad pengenalan atau passport.
  • Kadar sewa motor dalam 1 hari adalah mengikut tempoh 24 jam.


Yang tak bestnya, kebanyakan motor yang boleh disewa dari GoGo Sabah pada harga paling murah adalah motor model lama.

Motor MZ MOTORAD 125cc yang mereka tawarkan untuk disewa adalah motor model lama serta memiliki banyak kerosakan. Terasa bagaikan kurang selamat apabila menyewa motor tu dari GoGo Sabah.

Lebih baik sewa motor lain yang lebih baru dan lebih baik. Tapi masalahnya stok motor baru pula tak banyak di GoGo Sabah ni. Tempahan untuk motor sewa akan semakin banyak pada hujung minggu yang menjadikan kuantiti motor yang boleh disewa cuma tinggal sedikit.

Sewa Motor Dari Scooter Monkey


Dari pemerhatian kami Scooter Monket adalah kedai sewa motor terbaru dan terbaik di Kota Kinabalu. Scooter Monkey baru sahaja dibuka sekitar pertengahan 2018.

Kalau nak sewa motor atau sewa skuter bolehlah ke Scooter Monkey yang terletak di Wisma Sabah, hanya bersebelahan dengan Gaya Center Hotel juga Suria Sabah.

ruang masuk ke Scooter Monkey


Kalau baca review pasal Scooter Monkey di Google kebanyakan review yang ditulis oleh pelanggan-pelanggan mereka memuji servis yang diberikan oleh Scooter Monkey. Cuba tengok screen shot dari review di Google yang kami paparkan di bawah. Kami ambil screen short ni pada 26 Januari 2019. Sila klik untuk besarkan.

review Scooter Monkey 1

review Scooter Monkey 2
review Scooter Monkey 3
review Scooter Monkey 4

Pihak Scooter Monkey menyediakan motor besar (superbike) kapasiti 250cc untuk disewa. Antara model-model motor untuk disewa adalah Honda Repsol CBR 250 edisi MotoGP, Yamah R25 dan Kawasaki 250. Bagi peminat motor besar bolehlah dapatkan motor-motor tersebut untuk dibawa berjalan pusing-pusing bandar Kota Kinabalu.

Kedai sewa motor milik Scooter Monkey terletak hanya di sebelah kedai GoGo Sabah sahaja. Kedua-duanya berjiran di dalam satu bangunan yang sama.

Yang bestnya kalau ada ke Scooter Monkey, kedai mereka bukan hanya sebuah kedai sewa motor. Sebaliknya Scooter Monkey turut memiliki kafe dan kaunter barangan cenderamata. So sementara menunggu motor sewa disediakan bolehlah menikmati secawan kopi.

Kebanyakan pengunjung yang datang ke kafe Scooter Monkey adalah pengunjung-pengujung berbangsa Cina dan pelancong bukan beragama Islam.

Bagi anda yang beragama Islam, agar sukar untuk kami rekemenkan hidangan yang disediakan di tempat ini kerana kafe Scooter Monkey turut menghidangkan minuman keras beserta makanan non-halal buat pengunjungnya.

Namun, tidak salah untuk duduk menikmati minuman panas atau minuman sejuk di Scooter Monkey. Pihak pengurusan Scooter Monkey amat arif mengenai soal itu.

Mereka mengasingkan cawan dan peralatan makanan untuk halal dari yang non-halal. Walaupun mereka belum lagi memaparkan tanda halal buat masa ini (kala entri ini kami tulis) namun anda boleh duduk di sana jika sekadar hendak menikmati minuman.

Macam mana nak sewa motor dari Scooter Monkey?

Anda boleh hubungi pemiliknya iaitu Mr. Bonny Vun di 011-1531 0401. Kedai sewa motor Scooter Monkey buka setiap hari dari pukul 6:30 pagi hingga 6:30 petang, kadangkala sehingga jam 7 malam mengikut keadaan. Hari Ahad buka lambat sikit pada sebelah pagi tapi tetap tutup sekitar jam 6:30 petang.

Anda boleh booking awal dengan cara menghubungi Scooter Monkey lebih awal kalau nak sewa motor untuk jalan-jalan di Kota Kinabalu. Manalah tau ada orang lain yang contact lebih awal. Sebab kedai sewa motor Scooter Monkey ni memang laku.

Dari pemerhatian kami kesemua motor yang ada di Scooter Monkey adalah motor-motor baru belaka. Masih berkilat dan berkeadaan baik.

Semua siap sedia dengan smartphone holder beserta helmet holder di bahagian belakang. Kalau motor besar macam Honda CBR tu, tak ada helmet holder di belakang seat tapi ada smartphone holder. Helmet disediakan dengan setiap motor yang disewa.

Yang bestnya setiap motor yang disewa dari Scooter Monkey di lindungi insuran. Kalau ada kemalangan ataupun situasi tidak dijangka, usah risau sebab insuran yang cover.

Kalau datang ke Scooter Monkey, anda akan disambut dengan penuh ramah oleh pemiliknya, Mr. Bonny Vun. Walaupun beliau bukan beragama Islam tapi beliau amat menghormati kami bahkan melayan kami dengan layanan terbaik.

Mana nak cari kedai sewa motor Scooter Monkey ni? Senang saja. Pergi ke Wisma Sabah. Pastu masa sampai di ground floor tu anda akan nampak petanda arah menuju ke arah kedai Scooter Monkey.

Senang saja nak cari sebab kalau berdiri dekat kaunter pertanyaan bangunan Wisma Sabah, dah boleh nampak banner kedai sewa motor Scooter Monkey.

Motor sewa diorang diparking di sebelah bawah di tepi laluan masuk pengunjung ke Wisma Sabah tapi pejabat urusan terletak di dalam bangunan Wisma Sabah. Kena register dulu, bayar deposit kemudian barulah dapat kunci motor. Dah boleh jalan-jalan di sekitar Kota Kinabalu naik motor sewa.

Kalau cari Scooter Monkey pakai Google Maps, lagilah senang.

Cuma kena tahu Wisma Sabah ni sebenarnya bangunan 4 tingkat terletak di tengah-tengah antara Wisma Merdeka dan Suria Sabah shopping mall.

Kadang pernah lalu di situ tapi tidak perasan bangunan tu adalah Wisma Sabah. Orang KK sendiri pun ramai tidak tahu Wisma Sabah ni di mana. Buka Google Maps dalam fon baru tau.

Inilah dia motor yang tersedia untuk disewa di Scooter Monkey. Tengok tu. Motorsikal besar MotoGP pun ada. Bolehlah menunggang motor besar dengan penuh gaya bila jalan-jalan di Kota Kinabalu nanti. Klik mana-mana gambar untuk besarkan.

Kuantiti motor sewa yang disediakan untuk disewa di Scooter Monkey adalah cukup banyak. Jika di banding dengan GoGo Sabah, kualiti motor sewa di Scooter Monkey jauh lebih baik sebab semua motor baru. Masih fresh!

Nampak selesa dan ampak selamat. Tak adalah terfikir motor tak hidup nanti, bateri tak hidup atau enjin langsung tak boleh on nanti. Tengok saja badan motor tu dah tau motor sewa yang mereka sediakan memang berkualit dan cukup bagus.

Bukti syarikat ni memang syarikat kukuh dan berkredibiliti tinggi.









Kami jadi kenal dengan amat rapat dengan Mr. Vun walaupun kami baru sahaja berjumpa dengannya. Kalau baca review pasal Scooter Monkey di TripAdvisor Malaysia, kesemua tourist yang menyewa motor dari Scooter Monkey memberikan review 5 Bintang.

Berkenalan dengan Mr. Vun ibarat berkenalan dengan seorang kawan baru. Dia tidak anggap kami sebagai customer ataupun pelanggan tapi menganggap kami sebagai tetamu kehormatnya. Kami dilayan bagaikan raja. Katanya, "you come as guest and leave as family. Keep in touch". Begitulah ayat yang dia ucapkan pada kami saat kali terakhir kami berjumpa dengannya.

Kalau nak cari mana tempat paling best nak sewa motor di Kota Kinabalu, kami amat rekemenkan Scooter Monkey sebagai kami sendiri sudah alami macam mana bestnya perkhidmatan yang mereka bagi. Berbaloi dengan duit yang anda bayar untuk sewa motor di Kota Kinabalu.

Ini senarai harga motor sewa di Kota Kinabalu dari Scooter Monkey:

  • Demak 135 manual - RM35 sehari.
  • SYM Jet 125cc auto (skuter) - RM40 sehari.
  • Honda Beat 110cc auto (skuter) - RM60 sehari.
  • Honda Solariz 125cc auto (skuter) - RM60 sehari.
  • Honda CBR 250R 250cc (motor besar) - RM160 sehari.
  • Kawasaki 250cc manual (motor besar) - RM160 sehari.

Harga yang kami senaraikan di sini adalah harga terkini sehingga 27 Januari 2019. Kalau nak sewa motor untuk tempoh lebih dari 1 hari misalnya 3 hari atau 5 hari, contact terus pemiliknya, Mr. Vun menggunakan WhatsApp di 011-1531 0401. Biasanya Mr. Vun reply cepat terutama pada waktu siang.


Sewa Motor Dari Borneo Ride


Tempat ketiga utnuk sewa motor selama berada di Kota Kinabalu, Sabah, adalah dari Borneo Ride. Berbanding dengan GoGo Sabah dan Scooter Monkey, sewa motor dari Borneo Ride yang ada 1 jenis motor sahaja disediakan iaitu skuter Honda 115 automatik. Tidak ada model motor lain. Tidak ada superbike. Hanya skuter sahaja.



Walaupun Borneo Ride hanya menyediakan satu model sahaja namun motor sewa yang disediakan terdapat dalam bilangan yang banyak serta boleh pilih dalam pelbagai warna. Antaranya adalah warna oren, putih, merah, biru.

Setiap motor yang anda sewa dari Borneo Ride didatangkan dengan bike lock, topi kaledar, baju hujan serta kotak storan mini di bahagian belakang.

Harga Sewa Motor Di Borneo Ride
Sewa Motor Selama 5 Jam: RM38.
Sewa sehari: RM85.
Sewa 2-4 hari: RM80 sehari.
Sewa 1 minggu: RM75.
Sewa Bulanan: Hubungi mereka untuk tanya harga.

Macam mana nak booking motor untuk di sewa di Borneo Ride?

Senang saja. Call atau WhatsApp staff Borneo Ride di +60168330052 atau hubungi nombor pejabat Borneo Ride di talian 088-236007 (waktu pejabat).

Syarat nak sewa motor di Borneo Ride:
  • Penyewa mesti ada memiliki lesen motor sah dan aktif.
  • Bayaran deposit sebanyak RM100
  • Kesemua kadar sewa adalah mengikut kiraan 'per hari'.
  • Hanya 1 helmet disediakan untuk 1 motor. Perlu bayar RM25 untuk helmet tambahan.
  • Bayaran RM10 dikenakan untuk pembonceng kanak-kanak.
Moga dengan maklumat yang kami berikan di sini dapat membantu anda cari tempat sewa motor terbaik semasa berada di Kota Kinabalu. Lain orang lain ragam. Ada yang nak sewa kereta. Ada juga yang nak sewa motor. Bagi yang datang ke Kota Kinabalu dan mahu explore kawasan Kota Kinabalu ni dengan menaiki motor, bolehlah hubungi mana-mana kedai sewa motor yang kami senaraikan di sini.

Hanya 3 kedai sewa motor ni sahaja yang kami sendiri pergi dan yang kami sendiri amati. Sebab nak pastikan sendiri kualiti motor yang tersedia untuk di sewa di setiap kedai-kedai tu. Jika anda pertanyaan, bolehlah taip dalam ruang komen di bawah.

12 Faktor Menarik Jesselton Point

empat-Menarik-Di-Sabah-Jesselton-Point-1-9
foto oleh @augustinejumat

Tempat menarik di Sabah - Jesselton Point.Tatkala terbaca perkataan "Jesselton" tu macam perasan pula nama tu macam nama Inggeris, kan? Sebenarnya YA. Tu adalah perkataan dalam bahasa Inggeris. Panjang ceritanya. Tapi kami akan huraikan dalam artikel ni.

Jesselton Point merupakan tempat menarik di Sabah yang agak popular di kalangan warga tempatan juga di kalangan pelancong asing yang suka datang ke Sabah untuk bercuti. Sebabnya, Jesselton Point merupakan penghubung antara tanah besar (merujuk kepada pusat bandar Kota Kinabalu) dengan pulau-pulau di sekitar Kota Kinabalu iaitu pulau Gaya, pulau Sapi, pulau Manukan, pulau Mamutik, pulau Sulug juga pulau Sepanggar.


Dalam banyak-banyak pulau tu, hanya pulau Gaya dan pulau Sapi yang didiami oleh penduduk tempatan. Ada beberapa kampung terdapat di sana. Kebanyakan penduduk-penduduk di kedua-dua pulau tu datang ke tanah besar melalui Jesselton Point.

Setiap kali mereka nak ke darat untuk berurusan di pejabat jabatan-jabatan kerajaan, untuk membeli barangan makanan dan keperluan lain, mereka pasti akan mendarat di Jesselton Point terlebih dahulu sebelum bergerak di kawasan lain di pusat bandar.

Sejarah Awal Jesselton Point


Jesselton Point telah dirasmikan pada 19 September 2006 oleh Yang Amat Berhormat Datuk Haji Musa Aman, Ketua Menteri Sabah pada ketika itu.

Setelah dirasmikan, Jesselton Point menjadi pusat pendaratan feri yang bergerak dari Labuan juga untuk feri yang bergerak dari Kota Kinabalu ke Labuan pada setiap hari. Dalam masa yang sama Jesselton Point turut menjadi jeti utama untuk bot-bot pelancongan yang berlepas setiap hari ke pulau-pulau peranginan di sekitar Kota Kinabalu.

Kawasan Jesselton Point sudah lama dibuka iaitu sejak tahun 1888 lagi iaitu 131 tahun dahulu. Nama 'Jesselton' adalah nama lama pusat bandar Kota Kinabalu diambil bersempena nama Sir Charles Jessel yang merupakan Naib Pengerusi kepada British North Borneo Company (BNBC) iaitu syarikat asing yang memegang hak pentadbiran penuh.

Pada mulanya, pihak British yang mentadbir pada ketika sekitar tahun 1882 sehingga 1900 meletak nama Jessel Town sebagai nama untuk tempat tersebut. Nama itu telah ditukar kepada Jesselton.

Selepas 67 tahun kemudian, nama Jesselton ditukar pula menjadi "Kota Kinabalu" pada 22 Disember 1967, iaitu 4 tahun selepas Sabah menyertai gagasan Malaysia bermula pada September 1963. Kalau bagi kebanyakan kita, Kota Kinabalu lebih selesa di sebut sebagai "KK" sahaja.

Nama Kota Kinabalu pula diambil bersempena nama Gunung Kinabalu yang merupakan puncak gunung tertinggi di Malaysia.

Jesselton Point pada asalnya dipanggil sebagai 'Jesselton Wharf' iaitu pelabuan dan jeti bagi pihak British untuk memunggah barang-barang serta keperluan lain ke Pulau Gaya yang menjadi pusat pentadbiran British pada ketika itu. Tu nama masa zaman pemerintahan British dulu.

Namun apabila Pulau Gaya diserang oleh Mat Salleh pada 1897 bersama geng-geng dia yang merupakan orang-orang dari kalangan bangsa Bajau, pihak British telah bertindak menukar pusat pentadbiran mereka ke kawasan Api-Api yang ketika itu dikenali sebagai "Gentisan".

Akhirnya pada tahun 1946 selepas era Perang Dunia Kedua, Jesselton telah dijadikan sebagai ibu negeri Borneo Utara (nama lama negeri Sabah) di bawah pentadbiran penjajah British. Masa tu negeri Sabah dikenali sebagai "North Borneo" atau Borneo Utara sahaja dan bukannya Sabah sepertimana pada hari ini.

Borneo Utara telah merdeka pada 31 Ogos 1963 setelah pihak British mengambil keputusan untuk memberi hak pentadbiran sepenuhnya kepada orang-orang Borneo Utara. Hari Kemerdekaan Negeri Sabah yang sebenarnya jatuh pada 31 Ogos 1963 kemudian hari negeri Sabah menyertai Persekutuan Malaysia adalah pada 16 Januari 1963. Apabila memasuki Malaysia, nama Borneo Utara tidak lagi dipakai sebaliknya ditukar menjadi "Sabah" secara rasmi.

Jika di Sabah, tarikh 16 September pada setiap tahun merupakan tarikh hari cuti umum bersempana sambutan Hari Malaysia. Proses kemasukan Sabah ke Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan oleh Tun Fuad Stephens, iaitu Ketua Menteri Sabah yang pertama.

Setelah negeri Sabah memasuki Malaysia kawasan Jesselton Point masih digunakan oleh penduduk tempatan sebagai jeti untuk berulang alik dari pusat bandar ke Pulau Gaya juga ke pulau-pulau berhampiran seperti pulau Sepanggar.

Kesan peninggalan sejarah di kawasan Jesselton Point masih terpelihara baik. Beberapa gambar-gambar lama masih dipaparkan di kawasan utama berhampiran kaunter tiket untuk ke pulau-pulau di sekitar Kota Kinabalu. Kalau ke pusat kaunter di Jesselton Point, anda akan nampak gambar-gambar tersebut di gantung megah untuk tatapan umum.

Nama "Jesselton Point" diletak sebagai mercu tanda tempat itu yang menjadi pusat tumpuan proses pergerakan dari pusat bandar ke pulau-pulau sekitar Kota kinabalu. Ia menjadi 'meeting point' untuk penduduk-penduduk di sekitar pulau-pulau tersebut untuk berjumpa.

Beberapa kedai-kedai runcit dan gerai-gerai makanan telah dibuka bagi memenuhi keperluan pengunjung bahkan semakin ditambah. Akhirnya, kesemua itu membentuk Jesselton Point sepertimana pada hari ini yang mempunyai banyak gerai makan, kedai runcit, kedai-kedai menjual barangan untuk pelancong juga kedai-kedai milik syarikat pelancongan yang menjual pakej-pakej pelancongan.

Jeti dan terminal feri di Jesselton Point ditadbir sepenuhnya oleh SCHB Engineering Sdn Bhd (645642-W) yang merupakan anak syarikat kepada Suria Capital Holdings Berhad (96895-W). Proses pembinaan Jesselton Poit dijalankan dibawah Rancangan Malaysia Kesembian (RMK-9) bermula dari tahun 2004 sehingga 2006 untuk memacu industri pelancongan di negeri Sabah.

Mulai tahun 2006 sehingga ke hari ini (dalam tahun 2019, ketika artikel ini ditulis) kebanyakan prasarana yang ada di Jesselton Point nampaknya sentiasa ditambahbaik dan diperbaiki. Jesselton Point memiliki lebih dari 10 gerai makanan.

Setiap gerai makanan pula beroperasi mulai jam 6 pagi sehingga jam 12 tengah malam pada setiap hari. Setelah itu, sebuah gelanggang futsal juga telah dibuka. Gelanggang tersebut memuatkan 4 buah gelanggang.

Jesselton Point bukan sahaja tempat untuk jeti dan terminal feri sebaliknya merupakan tempat untuk gaya hidup. Ia tempat untuk bersantai, beriadah, menikmati makanan dan untuk berlibur sepertimana tempat menarik lain seperti Kota Kinabalu City Waterfront dan Anjung Senja.

Kawasan ini merupakan tarikan utama buat pelancong-pelancong dari luar negara khususnya dari China dan Korea yang menginap di hotel-hotel berhampiran seperti Hyatt Regency Kinabalu juga Grandis Hotel.

Mana Nak Cari Jesselton Point

Senang saja. Cari di Google Maps atau Waze. Tu lah jawapan kebanyakan dari kita pada hari ini. Peta bercertak sudah tidak perlu sebab segala-galanya dah boleh cari kat internet. Buka saja Google.

Kalau nak cari Jesselton Point dalam peta, bolehlah rujuk ke gambar di bawah. Ni screen shot yang kami ambil dari Google Maps. Kat sini anda boleh nampak mana lokasi Jesselton Point.

Jesselton-Point-Kota-Kinabalu-Tempat-Menarik-Di-Sabah-1
peta kedudukan Jesselton Point dari pandangan atas
Jika anda menginap di hotel-hotel sekitar pusat bandar Kota Kinabalu, nak cari Jesselton Point amat senang. Biasanya, nak ke Jesselton Point tak jauh sangat. Kalau anda ada aplikasi Grab di smartphone sekarang ini, dah boleh buka kemudian cari di mana kedudukan Jesselton Point.

lokasi Jesselton Point (lakaran peta)

Kedudukan fizikal Jesselton Point terletak betul-betul berdepan dengan Mercure Hotel. Pintu masuk ke Jesselton Point pula terletak betul-betul bersebelahan dengan pejabat Kastam Diraja Malaysia cawangan Kota Kinabalu.

Jesselton Point teletak berhampiran dengan Jesselton Residence, iaitu bangunan apartment mewah setinggi 32 tingkat berwarna hitam-putih yang dibina hanya puluhan meter dari kawasan Jesselton Point.

Kalau dari jeti Jesselton Point juga dari pintu masuk ke kawasan terminal feri anda boleh nampak dengan jelas bangunan Jesselton Residence, sebab Jesselton Residence terletak betul-betul hanya beberapa puluh meter (dalam 40-50 meter) dari kawasan jeti Jesselton Point.

Kalau ambik teksi dari mana-mana kawasan di pusat bandar Kota Kinabalu, sebut saja Jesselton Point biasanya driver teksi tu dah tau. Tambang teksi dari kebanyaan hotel di pusat bandar Kota Kinabalu biasanya dalam RM10 hingga RM15 bergantung pada keadaan cuaca juga kesesakan trafik.

gerbang masuk ke Jesselton Point.

Kalau ambik Grab dari mana-mana hotel di area pusat bandar Kota Kinabalu (merangkumi kawasan dari Imago ke 1Borneo) biasanya tambang Grab adalah dalam RM5 ke RM11. Kalau anda menginap di hotel Promenade, Marina Court, Hyatt Regency Kinabalu atau di Skypod, tambang akan jadi lebih murah dalam RM5 ke RM6 sahaja.

Kadar tambang dari hotel di luar kawasan pusat bandar misalnya dari Klagan Hotel 1Borneo ke Jesselton Point pula biasanya dalam RM11 ke RM15. Tempoh perjalanan pula dalam 15 minit ke 30 minit bergantung kepada keadaan trafik.


Andai kata anda menyewa kereta dan bercadang nak memandu sendiri ke Jesselton Point, terdapat kawasan parking terbuka di bahagian belakang bangunan utama Jesselton Point. Kadar parking adalah berdasarkan kiraan jam. Bayaran parking hanyalah RM1 untuk 1 jam. Parking kat sana tidak berbumbung.

Kalau nak parking berbumbung anda boleh meletak kereta di dalam kawasan parking shopping mall Suria Sabah kemudian jalan kaki ke Jesselton Point. Dekat saja. Kalau jalan kaki secara santai dalam 5 minit sampai. Kalau jalan kaki cepat-cepat dalam 1 atau 2 minit boleh sampai.

Pemandangan kawasan Jesselton Point dari Jesselton Residence

Jika anda menginap di hotel-hotel berhampiran bangunan Wisma Merdeka seperti Capitol Hotel, Kinabalu Daya Hotel atau menginap di hotel-hotel bajet sekitar Gaya Street, jarak ke Jesselton Point kalau berjalan kaki hanya 10 ke 15 minit sahaja. Kalau ambik Grab lebih kurang dalam 2 hingga 3 minit.

Apa Yang Ada Di Jesselton Point


1. Kaunter tiket untuk ke Labuan. Berikut kadar harga tiket feri Kota Kinabalu - Labuan jika berlepas dari Jesselton Point. Manalah tau ada yang tengah cari-cari harga feri KK-Labuan sekarang ni. Feri dari Jesselton Point adalah feri untuk penumpang sahaja. Kalau nak naik feri yang boleh muat kereta kena pergi ke terminal feri Menumbok, yang jaraknya dua jam perjalanan dari pusat bandar Kota Kinabalu. Ini dia senarai harga tiket untuk ke Labuan dalam tahun 2019.

Harga Tiket Tambang Feri KK-Labuan (Business Class)
Dewasa - RM44.60 (bukan warganegara Malaysia) dan RM22.30 (untuk warganegara Malaysia)
Kanan-kanak 2 hingga 11 tahun - RM29.80 ((bukan warganegara Malaysia) dan RM14.90 untuk warganegara Malaysia)

Harga Tiket Tambang Feri KK-Labuan Kelas Ekonomi (Economy Class)
Dewasa - RM39.60 (bukan warganegara Malaysia) dan RM19.80 (untuk warganegara Malaysia)
Kanak-kanak 2 hingga 11 tahun - RM24.80 (bukan warganegara) dan RM12.40 (untuk warganegara Malaysia)

2. Kaunter tiket untuk ke pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu.

Harga tiket ke pulau-pulau sekitar KK seperti pulau Manukan, pulau Sapi, pulau Mamutik berbeza-beza mengikut setiap kaunter juga mengikut bilangan orang yang nak pergi ke pulau. Makin ramai yang nak pergi makin murahlah harga.

Dari pengalaman kami harga tiket paling murah adalah tiket di kaunter Nombor 10 iaitu kaunter milik Island Express. Kalau pergi berdua ke pulau Manukan contohnya, mereka hanya caj harga tiket dalam RM25 ke RM27 seorang, tidak termasuk peralatan untuk snorkeling, makanan dan minuman. Hanya tambang bot sahaja. Kaunter lain jual dalam RM28 hingga RM35 seorang.

kalau nak beli tiket ke Labuan dan ke pulau-pulau kat sinilah tempatnya

suasana di ruang kaunter tiket untuk ke pulau-pulau

3. Kedai barangan cenderamata dan barangan untuk pelancong.

Antara barangan yang terdapat di sini adalah gelang tangan, keychain, topi, payung, selipar, seluar pendek, pelampung untuk kanak-kanak dalam pelbagai reka bentuk, baju renang dan seluar renang, beg kalis air (waterproof bag), lapik kalis air untuk smartphone, kaca mata, stokin, baju renang muslimah, sarung tangan, tuala pelbagai saiz, bakul dan jaket. Harga untuk kesemua barangan tersebut biasanya agak tinggi dan mahal sedikit berbanding harga biasa bagi produk yang sama yang di tempat lain di pusat bandar Kota Kinabalu.

pelbagai barangan untuk riadah dan liburan dijual di sini

4. Kedai ubat-ubatan.

Hanya ada 1 sahaja mini farmasi di sini yang menjual pelbagai ubat untuk sakit-sakit ringan seperti selesma, demam, mabuk laut dan pening kepala. Mini farmasi ni turut menjual sun block cream, krim untuk elak sengatan obor-obor juga beberapa produk penjagaan diri (misalnya syampu dan sabun mandi) sepertimana yang kita nampak kat kedai Guardian ataupun kedai Watson. Mini farmasi ni terletak hanya beberapa meter dari pintu gerbang masuk ke Jesselton Point.

kedai ubat-ubatan ada di sebelah kanan manakala kaunter tiket pula di sebelah kiri
ni lah kedai ubat-ubatan tu


5. Pelbagai pilihan kedai makanan dan minuman.

Duduk saja di mana-mana meja dan pelayan dari gerai-gerai makanan akan datang pada anda bagi menawarkan menu makanan yang mempunyai pelbagai pilihan. Biasanya menu makanan yang dihidangkan adalah mengikut selera tempatan iaitu masakan Melayu. Juga ada menu ikan bakar di sebelah malam. Lebih banyak lagi gambar kedai makanan ada kami paparkan di bahagian bawah artikel ni.

pemandangan sekitar gerai makan di Jesselton Point
suasana petang di Jesselton Point

6. Tempat duduk percuma.

Masa nak makan di Jesselton Point, boleh saja duduk kat mana-mana. Kat sini tidak ada tempat duduk berpagar dan bersempadan yang dikhaskan spesifik untuk pelanggan milik kedai-kedai tertentu. Tidak ada. Tempat duduk yang ada di Jesselton Point adalah berkonsep free seating. Anda boleh duduk di mana-mana sama ada di kawasan tepi jeti atau di bawah khemah kanvas.

suasana senja di Jesselton Point -foto @johar84

7. Gelanggang futsal.

Jesselton Point merupakan tempat warga kota 'bertarung' kala bermain futsal di sini. Biasanya gelanggang agak sunyi pada waktu siang namun akan mulai rancak mulai waktu petang hingga melarat ke tengah malam. Makin ke malam makin ramai orang datang nak main futsal.

pintu masuk ke gelanggan futsal Suria Indoor Soccer di Jesselton Point


8. Mesin ATM.

Hanya ada 1 sahaja mesin ATM yang terdapat di Jesselton Point. Kat sini hanya ada mesin AmBank. Tidak ada mesin Maybank atau bank lain misalnya RHB. Kalau nak keluarkan duit pastu bank anda bukan AmBank, biasanya mesin akan gunakan perkhidmatan MEPS yang akan mengenakan caj RM1.50 bagi setiap pengeluaran.

mesin ATM bersebelahan kerusi urut di bahagian dalam


9. Kawasan terbuka untuk menikmati pemandangan laut.

Kawasan ni terbuka untuk umum dan siapa-siapapun boleh masuk ke sini. Kalau nak masuk ke kawasan terbuka ni anda cuma perlu berjalan melintasi pintu masuk terminal feri Labuan menuju ke arah Pulau Gaya.

Pemandangan Jesselton Point dari Mercure Hotel


10. Bar dan kaunter menjual minuman keras.

Bagi pengunjung yang mahukan minuman keras dan minuman-minuman tidak halal, bolehlah berkunjung ke sini. Kawasan bar dibuka bermula dari 8 pagi sehingga ke jam 12 tengah malam. Boleh pilih sama ada nak menikmati minuman di ruang bar ataupun nak menikmati minuman di kawasan tempat duduk terbuka yang mengadap ke arah bangunan Jesselton Residence.

Cock & Bull bar, satu-satunya kedai menjual minuman keras


11. Jeti ke pulau-pulau. 

Ha camni lah rupa jeti Jesselton Point semasa nak pergi ke pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu. Kawasan ni di reka untuk memudahkan bot masuk untuk mengambil penumpang. Staff jeti sentiasa memantau penumpang-penumpang bot. Setiap penumpang mesti memakai life jacket sebelum masuk ke dalam bot. Life jacket tu pula mesti di klip terlebih dahulu. Sebelum bot berlepas biasanya staff jeti akan check pemakaian life jacket. Semuanya untuk tujuan keselamatan.


12. Phone Booth Warna Merah Macam Kat London

Dalam banyak-banyak tempat di Kota Kinabalu, hanya di Jesselton Point anda akan jumpa phone booth warna merah ni. Kat tempat lain langsung tak ada. Phone booth ni agak faymes sebagai tempat untuk orang bergambar. Public phone dalam phone booth tu masih berfungsi. Dijaga baik.

Red Phone Booth yang hanya terdapat di Jesselton Point
Red Phone Booth yang sungguh ikonik

Tempat Paling Best Kat Jesselton Point


Bagi kami, tempat paling best adalah di kawasan terbuka (open area) berhampiran pintu masuk terminal feri. Kawasan tu pada asalnya dijadikan tempat untuk pemancing bagi memancing ikan. Kalau nak tau kat mana open area yang kami maksudkan tu, bolehlah rujuk pada gambar di bawah.


Tapi setelah kawasan Jesselton Point ditutup untuk pemancing maka sudah tidak ada ramai orang datang ke situ. Kalau ada, yang datang hanyalah untuk duduk-duduk ambil angin, menikmati pemandangan dan bergambar dengan smartphone masing-masing untuk dishare dengan kawan-kawan di media sosial.

selfie di ruang terbuka Jesselton Point - kredit: @dusseman
selfie dekat laluan masuk terminal feri ke Labuan - foto oleh @awhong

Kenapa tempat tu best? Sebab suasananya yang tenang dan terbuka berhampiran laut terutama pada waktu petang mendekati senja. Kalau sebelah pagi tak ramai orang ke kawasan tu sebab panas. Kalau ada, cuma untuk ambil gambar dengan pelbagai gaya.

boleh tengok sunset yang cantik dari Jesselton Point - foto oleh @joehar84


suasana jeti waktu pagi sekitar jam 9:00 pagi - foto oleh @ahlu21
laluan dari kaunter tiket ke kawasan jeti dan terminal feri - foto: @hui_172

10 Sebab Kenapa Pelancong China Suka Bercuti Di Kota Kinabalu


10 Sebab Kenapa pelancong China Suka Bercuti Di Kota Kinabalu | Kota Kinabalu bukanlah nama yang asing bagi mereka yang suka melancong. Kota Kinabalu atau KK lebih dikenali kerana Gunung Kinabalu yang terletak 90 kilometer dari pusat bandarnya.

Mulai tahun 2016 nama Kota Kinabalu sebagai destinasi pelancongan menarik mula meniti di bibir jutaan pelancong-pelancong dari negara China. Tapi, kenapa?

Mulai pertengahan tahun 2015 pihak Kerajaan Negeri Sabah mulai giat mempromosikan Kota Kinabalu dan Sabah amnya sebagai destinasi pelancongan menaik buat jutaan warga China.

Dalam artikel kali ni kami merungkai 10 sebab kenapa pelancong China suka betul melancong ke Kota Kinabalu.

Semua maklumat yang kami paparkan di sini kami dapat hasil dari pemerhatian, pertanyaan terus dari pemandu-pemandu pelancong juga dari warga tempatan yang menetap di pusat bandar Kota Kinabalu. Dari mereka kami mendapat tahu bahkan sudah ramai pelancong China yang datang berkali-kali ke Kota Kinabalu semata-mata untuk bercuti.

Sebab 1: Jarak Penerbangan Pendek


Jarak penerbangan dari beberapa bandar-bandar di tanah besar China ke Kota Kinabalu hanya mengambil masa selama 3 hingga 5 jam sahaja. Sebagai contoh, tempoh penerbangan dari bandar Ningbo ke Kota Kinabalu hanya mengambil masa selama 5 jam sahaja.

Penerbangan dari Hong Kong atau Shanghai pula hanya mengambil masa 2.5 jam hingga 3 jam sahaja. Jarak penerbangan dari Shanghai ke Kota Kinabalu pula hanya mengambil masa selama 4 jam. Kalau dari Beijing ke Kota Kinabalu pula jarak perjalanan hanya memakan masa selama 6 jam sahaja tanpa perlu transit.

Ramai pelancong China suka datang ke Kota Kinabalu disebabkan oleh jarak penerbangan 'direct flight' yang singkat iaitu kurang dari 8 jam setiap kali penerbangan.

Sebab 2: Jadual Penerbangan Kerap


Ini yang bestnya. Ramai pelancong China suka ke Kota Kinabalu sebab terdapat jadual penerbangan setiap hari ke Kota Kinabalu dari bandar-bandar besar di China seperti dari Hong Kong, Shanghai, Beijing, Changsha, Chengdu, Shenzen. Paling tidak pun, ada jadual penerbangan kerap dari bandar-bandar besar di China ke Kota Kinabalu sekurang-kurangnya 3 kali seminggu.


Jadual penerbangan setiap hari dari bandar-bandar besar di negara China mula diadakan bermula dari awal tahun 2018 sehinggalah bulan September 2018 dalam usaha Kementerian Pelancongan Kerajaan Negeri Sabah (pada masa itu dibawah pimpinan Datuk Masidi Manjun) untuk menarik lebih rama pelancongan China agar datang ke Sabah.

Sebab 3: Matawang Lebih Tinggi


Ini menjadikan pelancong China dapat ber'shopping' dan berbelanja besar ketika berada di Kota Kinabalu. Pelancong China menggunakan matawang Chinese Yuan. Ia turut dipanggil sebagai RMB. Pada masa artikel ini kami tulis (Januari 2019) kadar tukaran matawang asing bagi matawang China adalah lebih tinggi berbanding Ringgit Malaysia.

kedai tukaran matawang semakin banyak bila makin ramai pelancong Cina datang

Pada 9 Januari 2019, 1 Yuan menyamai 60 sen jika dalam Ringgit Malaysia. Jadi, jika mereka menukar wang dari Yuan ke Ringgit Malaysia, mereka akan mendapat nilai wang tunai yang lebih tinggi. Dengan itu, pelancong-pelancong China boleh makan besar dan boleh membayar pakej-pakej pelancongan kelas premium yang berharga tinggi.

Ini sekaligus menjadikan semuanya jadi mudah untuk pelancong-pelancong China membeli barangan, membayar makanan dalam kuantiti besar juga membeli pakej-pakej pelancongan pada harga premium mengikut selera mereka ketika mereka bercuti di Kota Kinabalu.

Sebab 4: Bahasa


Ramai pelancong China suka melancong ke Kota Kinabalu disebabkan oleh penggunaan bahasa. 80% dari penduduk yang tinggal di Kota KInabalu adalah warganegara Malaysia yang bertutur dalam bahasa Mandarin. Kebanyakan penduduk Kota Kinabalu dari suku lain seperti Kadazan dan Dusun juga turut fasih bercakap dalam bahasa Mandarin.

Kebanyakan papan tanda yang dipamerkan oleh restoran, kafe dan tempat-tempat makan lainnya turut menggunakan tulisan Cina dalam dialek Mandarin. Ini memudahkan pelancong-pelancong dari China bagi memahami nama tempat dan menu yang disediakan di situ dengan mudah.

Kebanyakan penjual gerai seafood berhampiran bulatan Todak juga pandai bercakap dalam bahasa Cina walaupun mereka berbangsa Bajau. Mereka kerap berjumpa pelancong dari China dan kerap mendengar perkataan-perkataan yang selalu dituturkan oleh pelancong-pelancong China.

Sebab 4: Durian


Pelancong China amat sukakan buah durian. Jika di negara China, buah durian kebanyakannya di import dari negara Thailand. Harga buah durian di China amat mahal jika di sana. Hanya orang kaya saja yang mampu! Oleh kerana itu mereka cuba untuk mencari buah durian di Malaysia atau di Thailand supaya mereka dapat menikmatinya dengan harga jauh lebih murah berbanding di negara sendiri.

Kota Kinabalu pula kebetulan mempunyai banyak gerai-gerai durian. Kesemua gerai-gerai tersebut menjual durian pada harga lebih kurang dari RM15 sehingga RM30 sekilo. Harga bergantung kepada gred dan berat buah durian yang dipilih. Harga durian jenama Musang King biasanya dijual dalam RM40 hingga RM60 sekilo.

Gerai-gerai durian boleh dijumpai dengan mudah di pusat bandar Kota Kinabalu juga di beberapa kawasan lain yang menjadi kawasan tumpuan pelancong misalnya di Gaya Street. Kawasan tumpuan utama gerai-gerai menjual durian segar ini adalah di kawasan Segama yang terletak lebih kurang 100 meter dari hotel Hyatt Regency Kinabalu dan hanya bersebelahan dengan Pejabat Pos Kota Kinabalu.

Kesemua gerai-gerai tersebut mula beroperasi sekitar jam 3 petang sehinggalah ke jam 12 tengah malam. Pada waktu kemuncak misalnya pada malam hujung, gerai-gerai tersebut beropasi sehingga 3 pagi. Semuanya kerana pelancong-pelancong China terus-menerus datang.

Sebab 5: Pulau-pulau Tropika


Tarikan utama Kota Kinabalu bukanlah Gunung Kinabalu tapi pulau-pulaunya yang terletak hanya 15 minit dari jeti di pusat bandar Kota Kinabalu. Kegilaan pelancong China adalah mengambil gambar di tepi pantai di pulau-pulau tersebut kemudian menayangkan gambar-gambar yang telah diambil menggunakan telefon pintar mereka itu di laman WeChat mereka (di ruang Moments) untuk dilihat oleh kawan-kawan juga ahi keluarga mereka. Setiap kali datang ke Kota Kinabalu pasti mereka akan jalan-jalan ke pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu terlebih dahulu sebelum jalan-jalan ke tempat lain.

Pulau-pulau yang menjadi tarikan utama pelancong-pelancong China adalah pulau Sapi, pulau Mamutik dan pulau Manukan. Pulau Gaya pula terkenal dengan resort eksotik bertaraf 5 bintang yang terletak di pulau itu iaitu Gayana Eco Resort dan Bunga Raya Resort. Kebanyakan pelancong China yang kaya memilih untuk tinggal di resort di pulau Gaya disebabkan pemandangan sekitar pulau yang amat cantik.

Sebab 6: Seafood Murah Dan Banyak Pilihan Pula


Setelah bersuka-ria di pulau-pulau tropika di sekitar Kota Kinabalu, aktiviti seterusnya adalah pergi ke kedai-kedai seafood untuk menikmati makan malam berlaukkan hidangan makanan laut segar dan bersaiz besar. Kebanyakan pelancong China suka berbelanja besar semata-mata untuk makan. Sudah pasti semuanya untuk show off di media sosial masing-masing. Seafood ada di mana-mana dan banyak pilihan pula!

Restoran seafood yang dibanjiri pelancong China setiap malam

Sebab 7: Hotel Berhampiran Laut


Kebanyakan hotel bertaraf 4 bintang dan 5 bintang yang ada di Kota Kinabalu kesemuanya terletak berhampiran laut. Lihat saja hotel Hyatt Regency Kinabalu. Hotel lima bintang itu terletak bersebelahan Waterfront Kota Kinabalu dan menghadap ke arah laut terbuka.

Pemandangan dari Grandis Hotel yang popular di kalangan pelancong China

Pemandangan kala senja dan kala awal pagi amat cantik dari hotel ini. Hotel lain seperti Gaya Center Hotel, Grandis Hotel, Mercure Hotel dan Promenade Hotel juga terletak berhampiran laut. Kedudukan hotel berhampiran laut membolehkan pengunjung menikmati pemandangan senja yang cantik dari kawasan pejalan kaki berhampiran hotel.

pemandangan cantik dari Grandis Hotel

Bagi yang malas nak keluar dari bilik hotel, mereka boleh menikmati pemandangan laut dari tingkap bilik hotel sahaja.

Pada saat artikel ini kami tulis, hotel terbaru di Kota Kinabalu adalah Mercure Hotel yang terletak bersebelahan jeti utama pusat bandar iaitu Jesselton Point. Hotel-hotel 3 bintang lain seperti Riverson SOHO, Jesselton Residence, Kinabalu Daya Hotel dan Capitol Hotel juga terletak sekitar 100 meter dari tepi laut iaitu berhampiran kawasan Todak Waterfront.

Sebab 8: Cuaca Tropika Dan Udara Bersih


Kota Kinabalu hanya mengalami cuaca panas dan hujan sepanjang tahun. Tidak ada cuaca 4 musim sepertimana di China. Maknanya tidak akan ada salji, tidak ada musim bunga dan tidak ada musim luruh. Hanya panas dan hujan.

Pelancong China suka ke Kota Kinabalu sekitar cuti musim luruh (sekitar bulan September hingga Oktober pada setiap tahun) bertepatan dengan musim cuti umum di negara mereka. Pelancong Korea pula paling ramai ke Kota Kinabalu sekitar bulan Ogos hingga September pada setiap tahun.

Cuaca tropika di Kota Kinabalu menjadikan pelancong China dan pelancong Korea seolah-olah dapat menikmati percutian di pantai di pulau-pulau sekitar Kota Kinabalu sekitar pulau Sapi, pulau Manukan, pulau Mamutik dan pulau Gaya.

Kegilaan mereka adalah bergambar dengan macam-macam gaya di pantai kemudian memperlihatkan gambar-gambar tersebut di media sosial untuk tatapan keluarga juga rakan-rakan di China. Perkongsian tersebut menggalakkan kawan-kawan dan ahli keluarga mereka untuk turut pergi ke Kota Kinabalu bagi menikmati percutian di tempat-tempat menarik seperti mereka. Akhirnya, pelancong-pelancong yang datang ke Kota Kinabalu dari China dan Korea terus-menerus datang.

Sebab 9: Laluan Utama Untuk Ke Tempat Lain Di Sabah


Kota Kinabalu merupakan laluan utama untuk ke tempat-tempat menarik lain yang terdapat di Sabah misalnya ke Beaufort, Semporna, Ranau atau ke Sandakan. Untuk ke tempat-tempat tersebut, pelancong-pelancong China akan 'mendarat' di Kota Kinabalu terlebih dahulu. Mereka akan bercuti di Kota Kinabalu terlebih dahulu dalam sehari dua sebelum bergerak ke tempat lain bagi merasai kelainan.

Begitu juga apabila mereka hendak balik ke negara asal. Mereka biasanya akan ke Kota Kinabalu terlebih dahulu sebelum menaiki penerbangan ke daerah asal mereka di China.

Sebab 10: Keselamatan


Pelancong dari negara China lebih suka ke Kota Kinabalu berbanding ke Semporna disebabkan oleh faktor keselamatan peribadi dan keselamatan keluarga. Daerah Semporna walaupun cantik dan mempunyai tempat menarik bertaraf dunia tapi dirasakan amat tidak selamat bagi majoriti pelancong China.

Tambahan pula kos untuk bercuti di Semporna sebenarnya adalah dua kali ganda lebih tinggi dan lebih mahal dari kos bercuti di Kota Kinabalu sahaja. Ini kerana mereka terpaksa mengambil penerbangan dari Kota Kinabalu ke Tawau kemudian mengambil bas pelancong untuk ke Semporna yang jaraknya satu setengah jam perjalanan dari airport Tawau.

Majoriti dari pelancong China lebih suka ke Kota Kinabalu kerana mereka selesa berjalan-jalan di pusat bandar pada waktu malam kala penjual-penjual durian dan kedai-kedai makanan laut banyak di buka.

Itulah dia 10 sebab-sebab kenapa ramai pelancong China suka bercuti di Kota Kinabalu. Bagi saya yang menetap di Kota Kinabalu ni kalau ke pusat bandar pasti akan boleh nampak betapa ramainya pelancong China berjalan-jalan di pusat bandar.

Ramai di kalangan pelancong China yang datang ke Kota Kinabalu sebenarnya sudah datang lebih dari sekali. Mereka datang lagi kerana merindui suasana menyeronokkan dan menyamankan yang ada di Kota Kinabalu.

At Polumpung Melangkap

Kota-Kinabalu-Travel-Blog-Guide-Tips-0-1-10-1080x809

Kota Kinabalu Travel - Spending the day at Polumpung Melangkap View Camp Site. This beautiful place is about 2 hours drive from Kota Kinabalu city center.

Because of a lot of sharing in social media, this place becomes popular among city crowd as weekend getaway with family and friends since 2016.

Polumpung Melangkap View Camp Site has dedicated empty ground with small river next to it. You can have a bath in the water for some relaxation. You can also cooking dinner meal in BBQ style. When you wake up in the morning in the next day, this is the beautiful view you will see like in picture below.

Kota-Kinabalu-Travel-Blog-Guide-Tips-0-1-5-

#KotaKinabaluTravelBlog

Labels: Polumpung Melangkap View Camping Site, Kota Kinabalu,